Utbildning

Nu kan vi via Kalmar flygklubb ge dig möjlighet ta ett eget flygcertifikat! 

Här kan du ta både ett Private Pilot Licence (PPL), som berättigar dig att flyga enmotorigt flygplan upp till 5.700 kg, eller ett Light Aicraft Pilot Licence (LAPL), som berättigar dig att flyga enmotorigt flygplan upp till 2.000 kg och tre passagerare.

Skillnaden på certifikaten är antalet lärarledda flygtimmar och i viss mån teorin. Men gemensamt med båda är får du flyga inom hela Europa och i de flesta vanliga enmotoriga propellerflygplan, som till exempel DA40, Cessna och Piper.

I utbildningen varvas teori med praktik. Du läser på egen hand på distans (med handledare såklart) varvat med praktisk flygning i Kalmar. När du är klar med utbildningen gör du slutprov innan är du redo att flyga på egen hand.

Varför i Kalmar?

Då vi inte själva har någon utbildningsverksamhet har vi etablerat ett samarbete med Kalmar flygklubbs flygskola. Vi ser en fördel med att utbilda dig vid Kalmar eftersom vi har likadana flygplan (DA40) och att de har kompetenta och erfarna flyglärare. Har du dessutom närmare till Hultsfred än Kalmar så kommer du in i vår klubbgemenskap på köpet eftersom du kostnadsfritt blir medlem i Hultsfreds flygklubb under tiden du utbildar dig. Och när du är färdig med utbildningen så kan du direkt flyga vårt flygplan.

Varför ta flygcertifikat?

Att flyga är en verklighet för tusentals privatpersoner. Som privatflygare tar du dig snabbt och bekvämt på semester med familj och vänner, eller till affärsmöten där du själv bestämmer flygtidtabellen. Och då har vi ändå inte nämnt det viktigaste – att privatflygaren har en hobby som är roligare än de flesta andra. 

Ett PPL (Private Pilot License) är också första steget mot en karriär som yrkespilot. Med såväl PPL som LAPL får du flyga enmotoriga propellerflygplan som DA40, Piper och Cessna. Du får också ta passagerare, men inte ta betalt av dem. Däremot kan ni dela på kostnaden. 

Verkar det intressant? Välkommen att kontakta oss.

Eller vill du känna efter först om detta är något för dig, så rekommenderar dig att titta närmare på våra två introduktionsflygningsalternativ.

För att få påbörja flygutbildningen krävs:

  • Ålder minst 17 år.
  • Medlemskap i Kalmar flygklubb och Hultsfreds flygklubb. Under utbildningen hos Kalmar flygklubb är medlemskapet i Hultsfreds flygklubb avgiftsfritt!
  • Medicinskt intyg från flygläkare. Flygläkare hittar du på Transportstyrelsen hemsida. Sök efter Flygläkare klass 2 eller LAPL.
  • Från Polisen ett utdrag från brottsregistret, ”Utdrag enligt 9§ lagen 1998:620 om belastningsregister”. (Lämnas i oöppnat kuvert till skolchefen.)